Ziua porţilor deschise în puşcării

♦♦♦Este un fel de porţi deschise la muzee, doar că exponatele sunt vii, ba chiar cei mai mulţi dintre ei sunt oameni. Numai că nu sunt unii cu adevărat de admirat, însă chiar dacă se află după gratii, ei nu sunt la Zoo ca să bucure privirile vizitatorilor, primind în schimb coji proaspete de banane. A cui idee o fi fost?

♦♦♦Auzi tu, porți deschise! Probabil cât mai larg ca să încapă toți românii. Felicitări inițiatorule!

♦♦♦Sunt convins că cel care a avut-o va fi în mod cert felicitat de superiori, poate chiar recompensat financiar sau – de ce nu – avansat, dacă nu cumva este chiar el superiorul.
Şi totuşi, făcând haz de necaz, ce-ar fi ca o parte dintre vizitatori să închidă poarta pe dinăuntru şi – gândindu-se cât sunt de vinovaţi – să rămână acolo auto – închişi, punându-și ei înșiși cătușe, după care să-și fixeze singuri pedeapsa în funcţie de gradul de vinovăţie liber consimţită. Asta ar însemna cu adevărat spirit civic, demnitate şi onestitate.

♦♦♦Iar cel care a avut această idee ar trebui să o pună el însuși în practică, dând astfel el primul exemplu, în calitate de onest șef.

♦♦♦Ultima parte a frazei de mai sus a fost o glumă neruşinată, de neluat în seamă nici măcar de cei care se consideră șefi vinovaţi, chiar dacă au doar vina că nu-și dau seama.

♦♦♦Este ca și cum noi am privi orizontul de la el de-acasă spre încoace.

♦♦♦Amuzantă şi tristă în acelaşi timp această iniţiativă – a porților deschise la nasturi – luată parcă de sfatul porcilor nebeţivi din ,, Ferma animalelor ” al cărei patron care nu a urmărit să obţină dividende a fost capitalistul George Orwell. Conform spuselor sale toate animalele sunt egale, doar că unele sunt mai egale. Este valabil însă în primul rând pentru oameni, mai ales pentru cei cu prea mult bun simț, care știu ce înseamnă simțirea, cărora le place să fie scărpinaţi pe burtă. Aşa-i că este o senzaţie foarte mişto?

SILVAN G. ESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *