“Poluarea urbană”

Poluarea excesivă este întâlnită atât în România, cât și la nivel internaţional. Problema propriu-zisă, însă, nu este gunoiul: ci la oamenii care îl aruncă. Aceștia nu realizează riscul la care ne expun pe noi, dar și pe ei. Astfel, noi, elevii de la Şcoala Nr. 150 ne-am decis să deschidem acest subiect cu scopul de a fi auziţi și de a schimba viziunea unora asupra acestei teme.

Există multe motive pentru care nu ar trebui să aruncăm deşeuri pe jos, iar noi, în acest articol, vom prezenta de ce nu trebuie să poluăm natura.

În primul rând, din cauza poluării, multe specii de plante și animale au dispărut de pe teritoritoriile noastre. De asemenea, noi suntem expuşi la o mulţime de boli:

  • Tuberculoză
  • Variolă
  • Dermatită
  • și altele

În al doilea rând, gunoiul aruncat este de mai multe feluri: cel biodegradabil, PET, hârtia, plasticul, sticla si metalul. Fie că acesta este biodegradabil sau nu, durează un timp îndelungat până dispare de pe faţa Pământului, dăunând prin mai multe metode. De exemplu: o sticlă de plastic aruncată pe stradă sau în natură, neatinsă de nimeni, poate rezista 100 de ani și poate rămâne în aceeaşi stare. Pungile de plastic aruncate pot fi capcană pentru multe dintre animalele mici cum ar fi vrăbiuţele, șoriceii, uneori și câinii de rasă mică sau pisici în căutare de mâncare. De asemenea, PET-urile pot distruge plantele, prin oprirea oxigenului de a ajunge la acestea.

 “Poluarea” cu animale fără adăpost este, de asemenea, foarte cunoscută, însă nimeni nu încearcă să remedieze sau să conștientizeze problema. În fiecare an, sute de câini și pisici sunt abandonaţi pe străzi din cauza neglijenţei oamenilor. Astfel, ele dezvoltă un comportament sălbatic și pot deveni un pericol public.

poluare

Poza este realizată cu drepturi de autor de : Alexia Stan-Martie 2017.

Centrul Vechi al Bucureștiului reprezintă o zonă turistică importantă pentru imaginea capitalei. Zona este un labirint de străzi secundare, nu prea locuite de oameni. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care nu se ia nicio măsură. Prin urmare, oamenii ajung să le polueze.

Recent, am luat legătura cu un număr de persoane din zona Centrului vechi al Bucureștiului și le-am cerut părerea în privinţa aspectului acestuia. Aceștia au răspuns:

  1. “Sincer, nu-mi place ceea ce văd în fiecare zi. Sper ca cineva să se trezească și să facă mai multă treabă.”, spune doamna Mariana.
  2. “E în regulă, după părerea mea. Nu mi se pare mare lucru atȃt timp cât nu se vede nimic.”, afirma domnul Andrei.

Oamenii au opinii diferite în legătură cu locul în care trăiesc. De aceea le este greu să se pună de acord. În locuri în care pereţii sunt plini de graffiti și unde poţi simţi mirosul de fast-food la tot pasul împreună cu zgomotul maşinilor de pe stradă, putem face o schimbare? Da! Cum ar fi dacă oamenii din lumea întreagă s-ar strânge în fiecare seară sau în fiecare dimineață să facă o oră de voluntariat în propriul oraș. Noi propunem această activitate zilnică și necesară. Până la urmă, vom ajunge precum în filmul “WALL-E” în curȃnd dacă noi, voi, toţi nu realizăm o schimbare. În acest film, este vorba despre un roboţel din viitor, care a rămas singur pe planeta noastră și al cărui job este să cureţe munţii de gunoi făcuţi de oameni (motivul pentru care ei au părăsit planeta).

Există până și proverbe din popor legate de gunoi. Amuzant … nu-i așa?

  • Dacă o cetate se dărâmă devine ruină, pe când o movilă de gunoi rămâne gunoi.
  • Leneşul nu poate închide uşa de gunoi.
  • Pe-afară pereţi-s noi, în casă nu poţi intra de gunoi.

Aşadar, noi considerăm că oricine poate să schimbe mediul înconjurător. În curând, vom putea fi mândri de noi că am putut să ajutăm la crearea unei vieţi mai sănătoase.

poza_flori

Poză realizată cu drepturi de autor de: Tudorache Irina-Martie 2017

Linkuri:

  1. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=783340491832138set=pcb.783340525165468&type=3&theater
  2. https://www.facebook.com/pirvu.mihaelaa/posts/1943067559249311?notif_t=story_reshare&notif_id=1490859133979354

3.https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1381195948585191&id=100000843963534&from_close_friend=1&notif_t=close_friend_activity&notif_id=1490861685135289

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *